"De boks"

Gepubliceerd op 9 november 2018 om 17:07

Na een lange dag praktijkleren, zie ik vermoeide gezichtjes in mijn klas. Ik reflecteer de dag, geef alle studenten een compliment en geef ze de ruimte om een verbeterpunt en een compliment te noemen over zichzelf. Mijn toppers kunnen dit. Ik bedank de groep, zeg ze gedag en iedereen pakt zijn spullen. Student X loopt langs, zegt niets en geeft mij een boks. "Tot morgen mevrouw, bedankt". 

Het is iets kleins, dat weet ik ook wel. Maar ik heb het mezelf toch afgevraagd.. "hoevaak heb ik (of stel de vraag meteen aan jezelf.. Jij) een boks gehad van een student? In de overvolle klas, waar iedereen bezig is met opruimen en bezig is om zo snel mogelijk thuis komen, vraagt X zonder aandacht van de groep, mij om een boks. En nu ik dit schrijf, besef ik mij dat X dat vaker doet. Wat betekent dit voor mij? En wellicht ook voor X.. En nee... Deze X is niet de X van de jas, zeker niet. Het is een nieuwe X, voor mij net zo bijzonder als al die andere X'en die er zijn en wellicht nog zullen komen. Misschien dat je mij daarom wel een boks gaf, of zelfs eigenlijk vroeg. Je bent bijzonder voor mij en ik zie jou en hierdoor zie jij mij ook. Ik heb ook niet geaarzeld om jou die boks te geven en ik heb ook niet geaarzeld om dit verhaal te schrijven, over dat contact moment van 3 seconden aarzel ik niet. 


En ik begrijp dat je nu denkt, daar heb je er weer een.. Een nieuwe docent, zo'n jong ding, wat vrienden wil maken. Nee. Absoluut niet! Want door mij heen praten, accepteer ik niet, mij bij mijn voornaam noemen ook niet en al helemaal niet een afkorting van mijn naam. Ogen die weg draaien, monden die zuchten en longen die leeg lopen (pfffff) zijn ook niet toe gestaan. En populair gedrag door vrienden te worden met mij, zodat jij de held (of de haan bent) gebeurt ook niet. Maar.. Door je medestudent heen praten, gebeurt ook niet, afkortingen aan medestudenten geven die niet gepast of niet gewenst zijn, gebeuren ook niet. Echt lieve dinos van me... Wij nieuwe startende broekies, willen geen vrienden worden met de klas! Maar we willen wel relatie maken, midden in de klas ipv ervoor, samen, in plaats van "de facilitairende docent en de consumerende student". En ja.. Daar hoort die boks en dat grapje ook bij. 


Want.. Beste X, ik ben er trots op! Trots dat jij ervoor gekozen hebt om mij de boks te geven. Maar ook trots omdat ik ervoor open sta, omdat ik zonder aarzelen deze toch wel informele manier van groeten accepteer. En ik weet zeker dat het geen populair gedrag was. Het was even een contact momentje, even elkaar zien, even aandacht. Ik vind het zelfs inspirerend. Inspirerend omdat ik denk dat ik door het focussen op "het zien van mijn helden", mijn doelen (in week 5 van het schooljaar) begin te halen. Je hebt je namelijk veilig gevoelt, veilig genoeg voor 'n grapje, voor die informele manier van groeten en dat is gaaf! Gaaf omdat ik kan leren, in de praktijk, net zoals onze studenten. Ik heb namelijk tijdens die 4 mooie (begrijp me niet verkeerd, echt ik wil zo weer beginnen) studiejaren, in geen 1 boek gelezen, dat een boks geven een teken van respect is! 


Dus... Met het geven van die boks, opende X een nieuwe box. Een out off the box. Dit is prima, deze informele manier is goed. Ik heb regie over de klas en er hangt een veilige sfeer. Want terugkomend op het moment waar ik mee begon (het einde van die lange dag) staat die boks alleen maar symbool. Symbool voor de veiligheid die in de klas heerst.. Elkaar complimenten geven, de organisatie complimenten en verbeterpunten geven, maar zelfs jezelf (denk aan de doelgroep!) publiekelijk in de kring in de klas (!!!) een compliment en een verbeterpunt geven, dat is toch geweldig! En dat heb ik gedaan! Die positieve startende wervelwind, wie op pinterest kijkt in het weekend, die grappen maakt, die soms onzeker is en hoop dat studenten veel leren van "de juf" heeft de groep al geleerd om te reflecteren, op elkaar en op zichzelf, om relatie te maken, om open te staan en om elkaar respect te geven, door een hand, een dankjewel en...

"door zelfs een boks".

Rating: 4.3333333333333 sterren
3 stemmen

«   »

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.