"ONDER-WIJS DRUK"

Gepubliceerd op 23 november 2018 om 16:30

Het is november en dat is te merken. Collega's worden ziek, de toetsen moeten weer worden geprint, afgenomen worden, nagekeken en ingevoerd worden in verschillende systemen. Sinterklaas komt weer in het land, studenten willen kerstliedjes in de les en we vergaderen ons suf de laatste weken. En eerlijk is eerlijk... Ik heb er toch ook wel last van.  


Die onder-wijs druk, ik vind best interessant. Het is november en we lijken allemaal al "op het einde" te zijn. Dagen worden korter en het wordt donkerder, maar dat maakt nou niet direct dat het drukker wordt... Zou je zeggen. Mijn agenda is wel vol, dat moet ik je meegeven. Toetsen, leerlingbesprekingen, lessen, lessenovernemen i.v.m. ziekte, nog wat zaken afronden van de vorige periode en opstarten voor de nieuwe periode. Kerstvieringen organiseren en "mevrouw, is het niet leuk om uit te gaan eten"-activiteiten en vergeet de opendagen niet. En dan heb je inderdaad ook nog zo iets als; familie, vrienden, cadeautjes kopen, surprise maken, gedichtenschrijven, menu klaar maken voor kerst en het organiseren van je oud en nieuw party. Maar ik vraag mij dan af of dat bij andere beroepen ook zo is? Het kan toch niet zo zijn dat het alleen in het onderwijs chaos is? Dat alleen hier mensen omvallen? 


Ik maak mij gewoon zorgen. Simpel weg omdat ik het zelf voel, maar ook omdat ik het om mij heen zie gebeuren. Ik ben echt opgelucht en blij als we met ze alle aan het lachen zijn in de pauze en dat we het een keer niet over "ik moet nog dit en ik moet nog dat" hebben. Normaal zeg ik altijd heel bewust; "ik mag". Ik mag werken, ik mag iets vinden van iets, ik mag mezelf ergens voor inzetten etc. Maar nu hoor ik mezelf ook roepen; "Ik moet alweer naar de opendag". Ik google even; burn-out docenten. De eerste titels geven mij al een uhm.. bijzonder gevoel: "Het onderwijs brandt mensen op, 1 op de 5 basisschoolleraren ervaart burn-out klachten gevolgt door Onderwijs heeft hoogtste burn-out percentage". Oké, ook goeie middag. 


Ik heb echt geen idee hoe we het moeten aanpakken, ik heb namelijk ook geen idee hoe ik het moet aanpakken. Ik "doe het maar gewoon". Om mezelf in beweging te houden, om collega's te helpen en omdat ik mijn studenten het állerbeste gun. Eén ding ga ik wel anders doen dan vorig jaar. Vorig jaar plofte ik namelijk iedere avond op de bank neer en was ik "er klaar mee". Deze periode doen we het anders, juist nog even wat minuutjes hardlopen, juist nog even borrelen met vrienden, wat creativiteit uitoefenen waar ik blij van word, blogjes schrijven en niet direct op "UIT". 

Ik wens je een fijn november, zet hem op!

Rating: 4.5 sterren
2 stemmen

«   »

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.