"LETS TALK ABOUT SEX BABY"

Gepubliceerd op 11 november 2020 om 13:31

Dinsdag 3 november, de eerste dag van mijn Girlstalk+ training. Een training waarbij je leert hoe je lvb meiden kan begeleiden in het maken van gezonde keuzes op gebied van relaties en seksualiteit. Ik was super enthousiast. Want ik heb al wat afgekletst over seks. Het begon allemaal vorig jaar, met mijn mooie groepje weet je wel. 


Vorig jaar ben ik namelijk begonnen met het spel secz talk in de klas. Een bordspel (ook van Rutgers) waarbij je met lvb jongeren in gesprek gaat over specifieke situaties omtrent seksualiteit, intimiteit en relaties. Dit aan de hand van kaartjes waarbij kinderen "iets" mogen doen, een stelling krijgen of een open vraag krijgen. Mijn leerlingen vonden dit geweldig! De stellingen, een mening mogen hebben en er over mogen praten, hun kennis mogen delen, soms wat giebelen, maar vooral ook de ontspanning. "Gewoon" een spel spelen. Het praten over seks werd ineens normaal! Het roepen van het woord piemel of vagina was helemaal niet gek. En als ze dan met ondeugende oogjes "kut" roepen en je reageert daar heel normaal op, dan is dat na een kwartiertje ook niet meer spannend eigenlijk en kun je maar beter "normaal" doen. De kinderen leerden er veel van. Hoe vaker we het spel speelden, hoe makkelijker het werd, dokter corrie was ook niet meer zo spannend om te kijken (leuke tip) en het kaartje doen, werd ook steeds makkelijker. Mijn rol als counselor hielp daarbij. Ik kwam in mijn kracht. Ik vond het erg leuk om alle gesprekken terug te leggen bij de leerlingen. "Juf, hoe zeg ik tegen mijn vriendin dat ik autisme heb en wanneer zeg ik dat?" "Goede vraag, wat knap dat je dit bespreekt, zullen we het eens aan je klas vragen. Heeft iemand een idee?" Het spel begon op te vallen bij mijn collega's en daardoor ook bij mijn leidinggevende. Het werd een ding en dat was gaaf! Collega’s en leidinggevende kwamen kijken en uiteindelijk werd er besloten om een demonstratie te geven tijdens de ouderavond. Man, hier heb ik veel geleerd. Ik heb mogen zien, dat ouders het bespreken van seks ook lastig vinden. Dat ze hun eigen problematieken meenemen, zich soms ook schamen, maar ook kritisch zijn. Is mijn kind hier wel aan toe? Maar hij heeft toch autisme, dan moeten we het hier toch niet over hebben? Bij de training Girlstalk+, is ook hier aan gedacht. Oké mooi bruggetje denk ik zo. 


De Girlstalk+ training is dus een training waarbij je leert hoe je leerlingen gezonde keuzes kan laten maken op gebied van relaties en intimiteit. Het is een groepscounselingsprogramma van 8 bijeenkomsten. Het past het beste bij meiden van de 14 tot 21 jaar, wat misschien wat lastig is, omdat dat bij onze lvb jongeren soms niet veel zegt. Het programma helpt dus om meiden weerbaar te maken en draagt bij aan het voorkomen van (online) seksuele grensoverschrijding en onbedoelde zwangerschap. Je gaat met de meiden in gesprek over prettige, veilige en respectvolle relaties, vriendschappen en seks. Jouw rol en hoe jij hen kan begeleiden staat tijdens de training centraal.


De training begon met een online module. Deze zorgde voor de juiste voorkennis en deze module was makkelijk te doorlopen. Ook vind ik het prettig als hierin al een stukje voorbereiding zit, voor tijdens de training. Dat je alvast een 0-meting kan schrijven bijvoorbeeld of een doel voor jezelf kan formuleren. Dat houdt het tempo er lekker in! En dat was dus gelukkig ook zo. De eerste trainingsdag ging voornamelijk over de theorie, we hebben de hele dag geluisterd en wegens covid-19 was het digitaal (alle lof voor de instructrice, dit deed ze heel knap digitaal!) maar dat was een wat 'minder spannende' dag. Ik vond het wat saai. Misschien was dit ook wel omdat het voornamelijk zat op de rol van counselor en daar juist mijn kracht zit. 

De tweede dag was erg leuk! We hebben in de ochtend de laatste theorie besproken en zijn daarna al snel gaan oefenen met de werkvormen. Dan krijgt zo'n training ook ineens vorm en dan weet je ineens hoe het programma bedoelt is. We hebben in tweetallen werkvormen van een bijeenkomst gegeven en dit was erg leerzaam. En ook dan kan je lachen hoor. Ook als je als volwassenen spreekt over opwinding en waar en hoe je dat dan voelt in je lichaam, giebel je ook. Maar dat was voor mij juist een moment waarvan ik dacht; Check, dit is dus hoe sommige leerlingen zich bij ons voelen tijdens de seksualiteitslessen. 


Ik ben nog niet gestart met het programma te geven, dus weet nog niet hoe de leerlingen erop gaan reageren of hoe ze het gaan ervaren. Daarnaast heb ik "mijn map" waarin de bijeenkomsten zijn uitgeschreven nog niet binnen, maar... ik kreeg vanochtend wel al netjes mijn certificaat binnen! Word je toch blij van. Ik vind het heel logisch dat je daarna ook pas de map verzend trouwens. Ik zal even benoemen waar de acht bijeenkomsten zo ongeveer overgaan: Anticonceptie; Het lichaam van de vrouw; Prettige seks; Veilige seks; Risicovolle situaties; als je het mij vraagt alles omvattend! En misschien valt het je op dat ik alleen over vrouwen praten, dat komt omdat ik de Girls talk+ training heb gevolgd, deze training is speciaal geschreven om met meisjes in gesprek te gaan en de plus staat voor de bijzondere doelgroep. Make a move is speciaal voor de heren! Je hebt dus ook een girls talk training zonder plusje en deze trainingen verschillen. Zo is er voor gekozen om bij de + versie dus een oudercommissie in te lassen. Daarnaast geef je deze training op maat. Kinderen melden zich aan en krijgen een voorgesprek (met of zonder ouders) en soms is het voor een leerling (nog niet) handig om deel te nemen. Ik ervaar dit programma echt als volledig en ik merk dat er goed is nagedacht over de vorm, de bijeenkomsten en de omgeving van de leerlingen en wat je daar dan mee mag doen.


Wanneer ik precies met dit programma start, weet ik nog niet. Ook omdat ik nu een cursus volgt tot SWPBS-coach (ook mega mega leuk, later meer hierover). Om wat body te geven aan mijn tekst heb ik wat foto's gemaakt van het SECZSpel en zal ik er voor zorgen dat ik ook wat foto's maak van de map. Ik ga natuurlijk niets weggeven, want dan kan je beter zelf de cursus gaan doen! Wil je graag de cursus doen? Hier een linkje. En bekijk je liever eerst de foto's? Hier linkje twee. En dan als kers op de taart ook nog een linkje naar het geweldige spel waar ik het over heb.
Laten we allemaal dit spel kopen en deze cursus gaan doen en gesprekken gaan voeren over seks. Met onze lvb jongeren of met iedereen eigenlijk. 

Want veilige en fijne seks, is echt wel leuk! Ook als je giebelt terwijl je er over praat.

Rating: 0 sterren
0 stemmen

«   »

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.