En.... ACTIE!

Gepubliceerd op 2 juli 2021 om 17:54

Het is weer zover... De laatste schoolweken... En wat een fantastisch schooljaar was dit. Ik noem maar even wat high-lights:
"Het starten van mijn opleiding als SWPBS-coach/ Mezelf mogen ontwikkelen in de methode staal/ Het volgen van de training voor het geven van voorlichtingen omtrent seksualiteit en... Een super inspirerend klassenteam!


Hoe kan het nou dat je aan het eind van het schooljaar actie voelt. Ik hoor het meerdere collega's zeggen. "Ik ben zo moe, ik kan niet meer.." Maar toch, ik kan er niets aan doen, dit is het gevoel wat ik de afgelopen weken gekregen heb. En hoe dat dan komt? Doordat afsluiten ook nieuwe deuren opent en het brengt ruimte om na te denken over de gemaakte stappen en de stappen die je wil maken! Zo ben ik super trots op de jaarplanningen en documenten die ik momenteel aanlever voor de implementatietraject van PBS. Ik ben blij, dat mijn klasje blij is met de nieuwe mentor. Ik krijg tijdens een overdracht, een positief gevoel als ik hoor hoe leerbaar mijn nieuwe leerlingen zijn. En ik ben blij dat ik samen met mijn klassenondersteuner (dekt echt niet de lading van wat hij doet/kan/wil) blijft! Want wat een ondersteuner is dat. En... ik ben blij dat wij (die fijne ondersteuner en ik) de laatste weken gekeken hebben naar wat de leerlingen nodig hebben i.p.v. wat wij denken dat ze nodig hebben. Wij stapten in de wereld van; Projectmatig onderwijs in het Speciaal onderwijs!


Nu is projectmatig onderwijs niet zo nieuw. Sterker nog, we weten hoe het moet. Maar het is wel weer iets extra's. Iets extra's wat je dan als leerkracht ook nog even moet opzetten. Want je moet er even over nadenken en je moet er even een middagje goed voor gaan zitten. Maar als je met het juiste team er voor gaat zitten en er over gaat nadenken, dan is dat projectmatige goud waard. Ook in het speciaal onderwijs! Want ja je moet veel plannen en ja, je laat wat structuur los hoewel dat voor onze leerlingen juist zo belangrijk is. Maar het kan allemaal echt wel. Gelukkig ontstonden deze projecten spontaan. We hebben meegedaan met het redden van de walvis, een geweldige actie van het WNF! Dit kwam voort uit mijn eigen betrokkenheid met een schonere wereld en werd overgenomen door de leerlingen. Deze intrinsieke motivatie maakt dat je er harder voor gaat lopen. Na dit succesvolle project (we hebben € 261,- euro opgehaald!!!!) willen de leerlingen dan meer. En dat is logisch, wij willen ook meer! Dus, het nieuwe project ontstond...Ik tel af... 3,2,1  ACTIE!


Een van mijn leerlingen kan rappen! En tijdens dit schooljaar hebben wij een lesgegeven over hoe het werkt in ons hoofd. Als je bijvoorbeeld autisme hebt, dan werkt het net iets anders, als dat je bijvoorbeeld ODD hebt. En dat hebben we met zijn alle besproken. Want dan leer je van elkaar en voor elkaar! En laat deze les, nou net in het hoofd van de kinderen zijn blijven hangen. Een van de mooiste lessen van het jaar, waarbij we kippenvel voelde van kop tot teen. En over deze les, hebben ze een rap geschreven. En voor deze rap, hebben we een videoclip nodig. En daar was dan ook direct project twee. De hele middag hebben ze gewerkt aan een moad-board (Creativiteitsontwikkeling), hebben ze uitgeschreven wat ze tijdens de clip willen laten zien (Nederlands), ze hebben uitgerekend hoe lang ieder shot moet duren (rekenen) en dit alles hebben ze gedaan door samen te werken, te overleggen, te luisteren naar elkaar en met elkaar in gesprek te gaan (sova). Geslaagd, al zeg ik het zelf!


En als je dan bezig bent met zijn twee en het werkt en je ziet dat de leerlingen gelukkig zijn. Dan komen de ideeën. Dan maak je, als de samenwerking echt goed is, ideeën om samen projectlessen aan te gaan bieden. En... gastlessen te gaan geven en.... meer materiaal te gaan delen. En, en, en, en... Dan bedenk je nog zoveel meer. Dus... Deze website is niet meer alleen van mij, maar van ons. Hier zullen we nog steeds onze verhalen blijven delen (ik misschien iets meer dan de ander, want de ander en schrijven... Nee, laat hem maar gewoon doen.) we zullen materiaal gaan delen, we zullen projecten gaan uitschrijven en bedenken en zullen het zelfs bij jullie komen presenteren. Want dat vinden we leuk en dat inspireert. Dus...

" 3, 2, 1... ACTIE!"

Rating: 0 sterren
0 stemmen

«   »

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.