"Ik zie je..."

Gepubliceerd op 15 oktober 2021 om 13:53

Twee keer per jaar komt bureau HALT bij ons op bezoek. Preventief, de-escalerend, je kent het wel. Er wordt gesproken over groepsdruk en over social media. Twee onderwerpen die binnen het VSO wel vaker worden besproken kan ik je vertellen. Op maandagochtend kwam bij ons "Meneer Halt" binnen... Ik zie het al; Focus. 


Meneer halt is een fijne gastdocent vind ik. Duidelijk in uitleg, kan makkelijk aansluiten bij de groep en weet waar hij over praat. Hij heeft kinderen snel door, heeft mensenkennis en weet precies wie hij welke rol geeft bij een rollerspel. De eerste keer is het voornamelijk luisteren voor de kinderen. Ze krijgen informatie over Bureau Halt en er wordt uitgelegd dat bureau halt je nog kan helpen. Dat zij eigenlijk voor de échte problemen zitten. 


Pamela kwam vrolijk binnen deze morgen, maar als ze hoort "Gastles Bureau Halt" verandert dit vrij snel. Ze zakt in elkaar, hangt tegen de muur aan en gaat zoals wij dat zeggen: "uit contact". Ik vraag haar door middel van gebaren of ze even bij mij wil komen. Ze knikt nee. "Shit, verkeerde vraag". Nu weet ik niet hoe ik verder moet merk ik. Ik besluit haar even met rust te laten en later nog eens te proberen. Dit keer loop ik naar haar toe. "Pamela, ik wil dat je even naar me toe komt". Pamela twijfelt, staat op en loopt mee. Ik besluit om ons gesprek chill op de bank in de rustruimte te voeren. 


"Ga lekker zitten. Hoe was het gisteren in de stad?" Vraag ik. 
Ja leuk...

"Vind je het een leuke les? Van bureau halt? vraag ik. 
Jawel.. 
"Ik had het idee dat je niet zo vrolijk was, klopt dat?" 
Er wordt ja geknikt. 
"Komt het door het onderwerp?"
Weer een knikje; Ja. 
"Wil je me vertellen wat er is?"
Pamela begint te praten en uit te leggen dat het thuis niet zo goed gaat. Haar neef woont bij haar, maar haar neef heeft gestolen en is nu weg. Als ik vraag waarheen, weet Pamela dat niet. 
"Ik snap dat je verdrietig bent Pamela en bedankt dat je eerlijk bent". 


Ik vraag haar wat ze nodig heeft en hoe ik haar kan helpen om de dag door te komen. Pamela geeft aan dat ze even wil chillen, even met rust gelaten wil worden. Ik geef haar die ruimte en bedank haar nogmaals voor haar vertrouwen! 

"Je doet het goed dame". 

Rating: 5 sterren
1 stem

«   »

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.